luni, 22 martie 2010

Caracterul nu are nevoie de titlu

Se pare ca saptamana a inceput prost. Si asta datorita dezamagirilor pe care le inregistrez in ultimul timp din ce in ce mai des, in special in ceea ce priveste aspectul finaciar si prieteniile. Nici nu a inceput anul bine, si eu am intrat in an din groapa in groapa. Trebuie sa alerg sa-mi recuperez proprii bani pe care i-am dat "de pe azi pe maine imprumut", fie ca trebuia de un an jmate sa-i primesc de drept inapoi in urma unui litigiu. Iar asta deja a ajuns sa ma termine nervos si sa ma intreb unde e legea si unde e prietenia, corectitudinea, cuvantul?
Daca acum 8 ani am facut prima data scandal pentru o suta de dolari care nu mi-au fost inapoiati, pe care ii dadusem cu imprumut (doar pentru cateva ore!), ei bine, astazi sumele se ridica deja la mult mai mult. Si asta in ceea ce priveste "prietenii". Se pare ca indiferent din ce colt al lumii vin oamenii, atunci cand e vorba de bani, sunt ca hienele. Nu mai exista nici macar respect, recunostinta, de multumire si prietenie sa nu mai vorbesc. In momentul in care ai dat cuiva o suma de bani, fie ca e ea mica sau mare si indiferent pentru ce le-ai dat-o si pentru cat timp, trebuie sa te intrebi sincer daca o mai vezi inapoi. Si chiar daca e dreptul tau, banii dandu-i cu imprumut si cu buna stiinta, ca sa-i ajuti. Si tot cu buna stiinta, "amicii" cu pricina dau bir cu fugitii, nu mai raspund la telefoane, cand raspund te mint, te amana si te prostesc. Asta in frumosul caz in care nu au grija sa reteze cu abilitate toate, sau cat se poate de multe, cai de acces. Daca insa incepi sa protestezi, sunt foc de suparati. Cum sa-ti permiti tu sa-ti ceri banii inapoi? Cum sa le ceri lor socoteala? Cum de indraznesti asa ceva? Prieten fals ce esti! Cata neruinare poate sa fie in tine sa idraznesti sa le spui sa-ti restituie datoria?! Ei, asta-i buna! Si ce daca ei au spus in ziua in care i-ai imprumutat ca "pana maine", sau "in maxim doua saptamani". Parca tu nu ai calendar? "Maine" e oricand, dar NU AZI. Si, la fel in doua saptamani. Pai, frate, mai asteapta, ca pana atunci mai sunt mereu inca doua saptamani. Ah, de multumiri sa nu mai vorbesc, ca si asa sar ca opariti. Poate ca ar fi cazul sa le multumesti tu lor ca ti-au facut nepretuita favoare de a fi tu cea/cel la ajutorul caruia/careia au apelat. Pentru asta tre´ sa fii mandru, nu gluma! Trebuie sa te simti ca seful Bancii Internationale. Toata lumea vine si se roaga de Tine. Trebuie sa intelegi ca TU esti Dumnezeu, atunci. Si tu esti singurul care nu pricepi asta!!! Mai sa fie! Ti-am spus ca nu intelegi nimic!...
Ti-a spus ca vine duminica la 4 p.m. la tine, tu suni la 4:20 si nu raspunde, scrii apoi un SMS sa-i reamintesti, revine peste 10 min. cu un apel si iti spune pe cel mai firesc ton: "Eu am spus ca la 4 abia plec cu avionul de la Atena. Adica la 4 si un sfert abia pleaca. Pana aterizez se face 7.20 si pana merg si eu acasa si pana ajung la tine mai dureaza..." Te mai face si prost in fata, ca si cand in momentul in care ati vorbit ultima data si asa v-ati inteles, tu erai ala lipsit de creier, de urechi, poate erai si beat, daca nu cumva ai visat. Poate ai tu doar o imaginatie prea bogata, poate ai luat tu marijuana sau coca sau pur si simplu, tu esti ala care aiurezi. In nici un caz ei. "Cine, iooooooooooooooo?????????Nici vorba!!! Ti se paaaareeeee!!!!" Si simti ca innebunesti cand vezi ca atunci cand vine vorba de bani, toti dau bir cu fugitii.
Ah, stati linistiti, ca acum nu vorbesc numai de romani. Experientele acestea le-am trait si cu alte nationalitati. Chiar si cu nemti, sa nu va faceti grija. Si nu numai romani si nemti, caci in ceea ce priveste aviditatea de agoniseala prin prostela, vad ca nici o nationalitate nu mai tine nimeni cont de nimic. Poti sa fii tu cat de corect doresti. Poti sa respecti tu cat vrei, poti sa fii cat de principial poti fii tu cu putinta. Ah, si inca ceva: sa nu credeti ca asta obisnuiesc sa faca doar cei din paturile joase ale societatii! NUUUU, asta e culmea! Ca sare iepurele de unde nici nu te gandesti: avocati, ingineri, in general absolventi de studii superioare. Ca asta ma oftica cel mai tare: ce pretentie sa ai de la Gica strungaru´, daca "Domnul..." si "Domnul..." si "Doamna..." procedeaza la fel. Ramai prostit cand vezi la ce se pot preta anumite persoane. Isi pun la nume titluri, dar asta ramane doar o impresie.
Caracterul nu are nevoie de titlu. Da, pacat! Pentru ca daca s-ar acorda cumva, de catre Dumnezeu (dar sa fie pus la vedere) pe buna dreptate anumite titluri pentru persoanele care intr-adevar au caracter, v-ati mira ca poate un simplu taran care se chinuie sa-si creasca bietele animale ar avea in dreptul numelui un titlu, pe cand un inginer, o economista sau avocat ar ramane de acest titlu... despuiati...
Nu gasiti???

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Aici imi puteti scrie ce ganditi. Va rog, simtiti-va liberi...